Kulutustutkimuksen seuran syysseminaari järjestetään 18.11.2021 klo 12:30 alkaen Helsingissä. Seminaarin paikasta ja ohjelmasta tiedotetaan tarkemmin lähempänä tällä sivulla.
CfP työryhmiin:
Suomen uudenaikaistaminen -työryhmä
Puheenjohtajat professorit Visa Heinonen ja Mika Pantzar, Helsingin yliopisto
Viimeisen sadan vuoden aikana Suomi on muuttunut köyhästä pohjoisesta periferiasta jälkiteolliseksi hyvinvointiyhteiskunnaksi. Muutokseen liittyy monenlaisia yhteiskunnallisia kehityskulkuja kuten teollistuminen, talouskasvu, kaupungistuminen, koulutustason nousu sekä yhteiskunnallinen rakennemuutos. Kiinnostaako Sinua Suomen nykyaikaistaminen/nykyaikaistuminen? Erityisen kiinnostavaa on se, millaisten ideologioiden, toimijoiden ja toimijaryhmien toimesta Suomea nykyaikaistettiin. Kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita esittämään aiheeseen liittyviä lyhyitä puheenvuoroja ja osallistumaan myöhemmin järjestettäviin tutkijatapaamiseen.
Työryhmään ilmoittaudutaan lähettämällä lyhyt esittely itseä kiinnostavasta teemaan liittyvästä aiheesta 11.11.2021 mennessä osoitteeseen visa.heinonen@helsinki.fi ja/tai mika.pantzar@helsinki.fi.
Tervetuloa mukaan pohtimaan uudenaikaistamista!
Kestävä kulutus -työryhmä
Puheenjohtajat: professori Minna Autio & tutkijatohtori Sanna Sekki, Helsingin yliopisto
Nykyinen luonnonvarojen kulutus uhkaa ihmisten elinolosuhteita ja hyvinvointia. Ihmiskunnan tulisi löytää ratkaisuja elää kestävämmin materiaalisten resurssien kanssa. Kestävää tuotantoa ja kulutusta on tarkasteltu ekologisena, taloudellisena, sosiaalisena, kulttuurisena ja poliittisena kysymyksenä. Ekologisten yksilökeskeisten valintojen rinnalla tutkimusperinne on siirtynyt tarkastelemaan kestäviä kulutuskäytäntöjä, ”tuuppaamista” ja systeemisiä muutoksia (mm. Welch & Warde 2014 Lehner, ym. 2016, Kemper & Ballantine 2019). Myös kuluttajien ja materiaalien välinen toimijuus on noussut keskusteluun uusmaterialismin tutkimussuuntauksissa (Bennett 2010, Borgerson 2013). Evans (2019) onkin painottanut kulutustutkimuksen merkitystä ekologisen kriisin ratkaisussa, sillä kaikkeen toimintaan liittyy resurssien käyttöä eli ”kulutusta”. Hänen mukaansa arvioimalla uudelleen kulutuskulttuurin eettistä pohjaa sekä ylilyöntejä kulutustutkimuksella on mahdollisuus tarjota välineitä kestävämmän kulutuksen teorioiden muotoiluun.
Työryhmässä tarkastellaan ajankohtaisia tai historiallisia tapoja ymmärtää kestävää kulutusta. Työryhmässä lähestytään kestävää kulutusta monitieteisesti ja -metodisesti: sekä teoreettiset että empiiriset tutkimukset sopivat workshopiin puheenvuoroiksi.
Työryhmään ilmoittaudutaan lähettämällä abstrakti tai vapaamuotoinen esittely omasta tutkimuksestaan 11.11.2021 mennessä osoitteeseen minna.autio@helsinki.fi ja/tai sanna.sekki@helsinki.fi
Tervetuloa mukaan!